Stemning af trommer og skift af trommeskind (Part 1)

Stemning af trommer og skift af trommeskind – er du i tvivl?

Stemning af trommer er en udfordring for mange, og til dels også selve skiftet af trommeskind.
Her er vores guide til dig, når det er blevet tid til at du skal stemme dine trommer og skifte dine trommeskind.

 

 

Det skal du bruge:

■ En trommenøgle. Den burde du kunne få i alle musikforretninger, og bør for en helt standard model ikke koste meget mere end en flad 10’er.

■  Et nyt trommeskind. Se evt. vores guide til valg af trommeskind.

■ En trommestik

■ Evt. en klud

 

Sådan gør du:

1. Start med af afmontere det gamle skind. Løsn alle stemmeskruerne på trommen. Efter at du har løsnet en stemmeskrue, tag så den der er direkte modsat, og fortsæt sådan indtil alle er løsnet.

2. Når alle stemmeskruerne er løsnet, kan du løfte stål reifen og tage det gamle skind af trommen.

3. Tag en klud (eller brug din hånd) til at rense kanten af trommen for skidt og snavs, så du har en ren overflade at sætte det nye skind på.

4. Rens også stålreifen for skidt og snavs.

5. “Knæk” skindet hele vejen rundt så det “sætter sig” (Se videoen 01.55).

Vær ikke nærvøs for alle de “knæk” lyde skindet vil give undervejs når du sætter det på og strammer stemmeskruerne. Det er helt normalt!

6. Læg skind på trommen og læg stålreifen ovenpå skindet.

7. Stram alle stemmeskruerne med fingrene indtil de rammer stålreifen. Stop så der.

8. Tag din trommenøgle. Stram så vær skrue lidt ad gangen og lige meget. Husk at “små nøk gør en stor forskel”. Start fx med ¼ omgang pr. stemmeskrue.

Husk også at efter den første stemmeskrue skal du stramme den der er direkte modsat, og fortsætte sådan indtil du har været hele vejen rundt.

9. Læg din vrist på midten af skindet, og læg lidt vægt på. Trommeskindet vil igen “knække” lidt fordi det “sætter sig”.

Hvis du skifter bundskindet på en lilletromme skal du undlade dette punkt, men det kommer vi tilbage til!

Hvis ikke du får trommeskindet til at “sætte sig” nu, vil det give sig løbende over de næste uger, og blive ved med at “falde” i stemning, og du vil blive ved med at skulle stemme trommen op.

10. Placer en finger midt på trommeskindet og tag en af dine trommestikker i den anden hånd. Slå nu blødt ud for hver stemmeskrue. Dit mål er at høre samme tone ud for hver stemmeskrue, Stram de stemmeskruer lidt som evt. har en lavere tone. Stem nu trommeskindet op indtil trommen lyder som du gerne vil have den til.


Skal du skifte både slagskind og bundskind på din tromme, så skift begge trommeskind (punkt 1-10), før du til sidst kommer til stemning af trommerne, hvor du skal stemme de to trommeskind i forhold til hinanden.

 

Stemning af de to trommeskind i forhold til hinanden:

Hvis man vil opnå maksimal klang i en tromme, så stemmes de to trommeskind “ens”. Altså så de har samme tone. Du kan også stemme bundskindet lidt op eller ned, som foruden at give en enten højere eller dybere tone, også vil dæmpe klangen i trommen lidt.

Note: I punkt 10 ovenover, sikrede du at dit trommeskind havde samme tone ud for hver enkelt stemmeskrue. Derfor burde du bare kunne stemme skindet op eller ned, ved at skrue lige meget på hver enkelt stemmeskrue hele vejen rundt. Men tjek evt. løbende at dit trommeskind stadig har samme tone ud for hver stemmeskrue ved at følge beskrivelsen i punkt 10.

 

Stemning af  trommer i forhold til hinanden:

På det trommesæt der er brugt i videoen, er der 2 tammer. Èn ovenpå stortrommen og en på gulvet. De to toms skal “passe sammen”. (Igen det er en smagssag!). Før vi kan stemme de to tammer (eller hvor mange du nu måtte have på dit trommesæt) i forhold til hinanden , skal vi derfor lige have skiftet skind på den/de andre tammer. (Gentag punkt 1-10).

Når du har skiftet skind på alle dine tammer, og stemt dem så de som udgangspunkt lyder godt hver for sig, kan du nemt stemme dem op eller ned indtil du synes at forholdet imellem dem er som det skal være.

 

Evt. dæmpning af trommeskind

Lyder tammerne godt men klinger lidt for meget til din smag, eller det rum du spiller i?

For det første skal du være opmærksom på, at gulvtammen vil miste noget klang når du monterer ben på den. Det samme vil den/de mindre tammer, når det bliver sat fast på en holder eller et stativ.

Er det ikke nok, så findes der forskellige dæmpnings metoder. Men dæmp ikke en tromme fordi den lyder dårligt (så skal du nok snarere tænke i stemning af trommerne i stedet), men fordi den lyder godt men siger for meget. Med andre ord er det at dæmpe en tromme, ikke et værktøj til at få en tromme der lyder dårligt til at lyde godt!

For det første kan du vælge trommeskind som klinger mere eller mindre alt efter type. Se evt. vores guide til valg af trommeskind.

Derudover findes der forskellige typer af gel “klatter”, som kan klæbes ovenpå trommeskindet for at tage noget af klangen. Det smarte ved dem er at de nemt kan tages af og på, modsat fx gaffatape. Men sidstnævnte kan når det er sagt, nu også være en udemærket måde at dæmpe en tromme på. Prøv dig frem, hvad du synes virker bedst!

 

Skift trommeskind på stortromme og lilletromme

I næste måned kommer “Skift af trommeskind Part 2” online, hvor vi kigger nærmere på skift at trommeskind på en stortromme og en lilletromme.

 

Kom igang med online trommeundervisning opret en bruger lige her

No widget added yet.