Stemning af trommer og skift af trommeskind (part 2)

Har du endnu ikke set stemning af trommer og skift af trommeskind (part 1) så se den først!

Som nævnt i part 1 er stemning af trommer en udfordring for mange, og tit er også selve det at skifte trommeskind en udfordring. Disse to indlæg kan forhåbentlig hjælpe dig godt på vej når det er blevet tid til at du skal stemme dine trommer og skifte dine trommeskind.

 

 

Lad os komme videre fra dér hvor vi slap i part 1:

Før jeg skifter skind på lilletrommen, som er en lille smule anderledes end de andre trommer, har jeg lige skiftet slagskindet på min stortromme efter samme fremgangsmåde som tommerne jeg viste i part 1. Jeg har valgt ikke at skifte frontskindet på min stortromme, da jeg personligt ikke synes at det har ligeså stor betydning som det har at skifte de øvrige skind. Men selvfølgelig har det en effekt.

 

Skal jeg lave et hul frontskindet på min stortromme?

Nogle vil gerne have et hul i frontskindet. Nogle vil ikke. Som nævnt efterhånden mange gange i forskellige sammenhænge her på siden, så er også dette en smagssag. Der er ikke noget der er rigtigt eller forkert. Du kan finde ud af hvad du bedst kan lide ved at gøre følgende:

■ Når du sætter et nyt frontskind på din stortromme, så prøv først at lytte til og spille på trommen UDEN at du har lavet et hul i frontskindet.

■ Vil du gerne have at den skal sige mindre (stortrommen kommer nemlig af med noget luft og dermed tone, når du skærer et hul i frontskindet), så prøv at lave et hul i frontskindet.

■ VIGTIGT – Du kan købe en “forstærker ring” som du kan klistre uden på frontskindet,  og derefter skære indeni med en hobbykniv. Det er vigtigt at bruge sådan én, for at undgå at skindet flækker, hvilket det nemt kan gøre hvis du skær i det uden.

■ Et hul i frontskindet har i øvrigt den fordel, at du nemt kan tage forskellige dæmpende materialer (fx tæpper, puder el. lign.) ind og ud af trommen, indtil den lyder lige som du vil have den.

På den stortromme jeg bruger i videoen, har jeg monteret slagskind og frontskind som har dæmperring monteret på indersiden af skindet. Så personligt har jeg ikke selv yderligere lagt ind i stortrommen, da jeg ikke synes der er behov for det.

 

Skift af trommeskind på en lilletromme

Bundskindet på min lilletromme er flækket, så det trænger mildest talt til at blive skiftet. Jeg vil også gerne have skiftet slagskindet, som er begyndt at krakelere i coatingen på skindet.

Jeg starter med at skifte slagskindet på lilletrommen, og det foregår fuldstændig efter samme fremgangsmåde som jeg brugte da jeg skiftede skind på mine tommer i part 1, så det vil jeg ikke beskrive så meget nærmere. Men kig lige i videon ved 01.36; Selvom mit slagskind ikke er flækket, er der vist ingen tvivl om at mit skind er spillet helt fuldstændig “dødt”. Som du kan se når du kigger fra siden af ind på skindet som jeg holder vandret, er det formet som en tallerken, og der er derfor nærmest ingen klang tilbage i dét skind. Derudover er det min opfattelse, at skind når de er så brugte som dette, bliver sværere at stemme ordentligt. Med andre ord kommer der til at gøre en rigtig stor forskel for mig, at få et nyt slagskind på min lilletromme.

 

Bundskindet skal gribes lidt anderledes an

Først og fremmest fjerner jeg seidingen (de stålwires der ligger hen over skindet og er spændt fast på hver sin side af trommen). På lilletrommen jeg bruger i videoen, kan de snore (kan også være plastik strips) der holder seidingen løsnes med en trommenøgle, men på nogle lilletrommer skal du bruge en skruetrækker. Det er i øvrigt en smagssag (TA DA! Endnu en gang…), om man bedst kan lide at bruge snore eller plastik strips til at montere seidingen med. De virkelige nørdede kan nok høre en forskel, eller har andre grunde til at foretrække det ene fremfor det andet. Personligt foretrækker jeg snor, men jeg synes at du skal prøv de forskellige muligheder, og danne din egen mening…

Nå, men tilbage til skindskiftet! Du skal være opmærksom på;

■ at bundskindet på lilletrommen er væsentligt tyndere en bundskindene på de andre trommer. Det er derfor typisk ikke nødvendigt at “sætte skindet” ved at trykke med en håndflade ovenpå skindet, det sætter sig formentlig bare ved at blive strammen op. Gør du det allligevel skal du være opmærksom på næsten ikke at bruge nogle kræfter, da skindet ellers vil få en permanent bule i sig.

■ at der er to huller i reifen som skal placeres ud for de to steder på lilletrommen hvor seidingen sættes fast.

Når du har lagt det bundskind på lilletrommen og reifen ovenpå, strammer du alle stemmeskruerne med fingrene indtil de rører reifen. Stram så vær skrue lidt ad gangen og lige meget. Husk at efter den første stemmeskrue skal du stramme den der er direkte modsat, og fortsætte sådan indtil du har været hele vejen rundt. Husk også at “små nøk gør en stor forskel”. Start fx med ¼ omgang pr. stemmeskrue.

Der er to steder på lilletrommen hvor der en lille fordybning i kedlen (kaldet en “snare bed”). Det er de to steder hvor seidingen ligger ovenpå. Skindet kan meget vel “rynke” lidt de to steder, det skal du ikke bekymre dig om, det er helt normalt og er ikke noget problem. Personligt har jeg ikke bundskindet så stramt endda (se evt. videoen ved 07.10 som reference). Sørg for at skindet stemmer hele vejen rundt, med samme tone ud for hver stemmeskrue, og så er du klar til at sætte seiding på lilletrommen.

 

Skal du skifte seiding eller ej?

Når du har skiftet trommeskindet er det tid til at få sat seidingen på. Men skal du skifte den til en ny eller sætte den gamle på? Det kan være lidt svært at vurdere hvornår en seiding skal skiftes, men hvis én eller flere af stålwirene på seidingen er knækkede, er der ingen tvivl om at du bør skifte den. Derudover skal du være opmærksom på at en seiding faktisk også bliver beskidt med tiden, og der lægger sig en belægning på stålwirene som gør, at den vil sige mindre og mindre. Typisk skifter jeg selv seidingen hver gang jeg skfiter min bundskind.

Nå, men når du har taget dén beslutning, så læg seidingen på trommen (sørg for at den ligger lige midt på, med samme afstand til hver reife), og sæt snoren (eller en plastik strip) i seidingen og derefter ned i holderen på trommen. Start i den side hvor du ikke kan slå seidingen til og fra. Bruger du snor, så slå en dobbeltknude til sidst, sådan at snorene ikke langsomt kan glide igennem holderen på trommen, og seidingen dermed blivere løsere og løsere…

Sæt nu seidingen fast på seidingstrammen på den modsatte side af trommen (sørg for at seidingstrammen er så løs som muligt når du gør det). Slå også en dobbeltknude på denne side hvis du bruger snor.

Til sidst skal du bare lige have fin-stemt, og så er du færdig. Stram seidingen så meget du nu synes, og fin-stem skindene lidt op/ned efter behov. Stram eller slæk seidingen lidt. Stem lidt på skindene igen osv. osv. osv. Du har nok fanget pointen… Prøv dig frem. Lilletrommer og smag er forskellige…

Har du svært ved at få lilletrommen til at lyde helt godt fordi den måske klinger for meget? Så kan du overveje at dæmpe den, som beskrevet i stemning af tromme og skift af trommeskind (part 1). Det kan også være at din smag mere er til en lilletromme lavet i et andet materiale? Der er fx stor forskel på en lilletromme lavet i henholdsvis træ stål eller aluminum.

Til allersidst kan jeg nu sætte alle mine trommer op, og fin-stemme hele trommesættet så det hele lyder godt sammen.

Jeg håber du er blevet lidt klogere på at skifte skind og stemme trommer med disse to blog indlæg! Husk at øvelse gør mester!

 

Kom igang med online trommeundervisning opret en bruger lige her

No widget added yet.