Gratis lektion 1/8 – Om takter, taktslag og tempo

Velkoommen til den første af i serien af 8 gratis begynderlektioner, som vil blive offenliggjort her på bloggen i den kommende tid.

 

 

Takter og taktslag

De rytmer og rundgange vil vil gennemgå i denne serie af gratis lektioner, er alle bygget op over én takt.

Én takt kan bestå af forskellige antal takt-slag, men til at starte med har du kun brug for at lære hvad én 4/4 dels takt er. Den består af 4 takt-slag som tælles: ”1 2 3 4”

Prøv at tæl de 4 takt-slag: ”1 2 3 4”.
Hver gang du når  til ”1” begynder du altså på en ny takt…

Illustration (bare rolig, i den næste gratis lektion vil vi gennemgå noder og notation):
(Klik på billedet for at forstørre)

Når du skal lære de forskellige rytmer, så prøv først at spille én takt igennem. Når dét fungerer så prøv at spille to takter igennem o.s.v.
Øv dig på rytmerne indtil du kan spille 4 sammenhængende takter i træk!
 

Tempo

Tempo er lig med hastighed, altså hvor hurtigt eller langsomt noget spilles. Når du øver dig på at lære at spille, er det en god idé at øve dig i et langsomt tempo. (Se den separate lektion ”Du må naturligvis øve dig” som giver gode råd om netop dét at øve sig).

Til at holde et tempo bruges en metronom. (Du kan med fordel lige smutte omkring vores blog-indlæg “Metronom, en god hjælper” også). En metronom angiver kort fortalt antallet af slag pr. minut. Hvis du fx indstiller metronomen på 60, er der 60 slag pr. minut. Hvis du indstiller den på 120, er der 120 slag pr. minut – altså dobbelt så hurtigt. Jo lavere tal, jo langsommere et tempo, og jo højere tal, jo hurtigere et tempo.

En metronom er et rigtig godt redskab når du skal øve dig. Den hjælper dig med at holde et stabilt tempo, og giver dig en hjælpende hånd til at huske at holde tingene nede i et langsomt tempo indtil du kan dem godt, og gradvist kan sætte dem op i tempo lidt ad gangen.

Til at begynde med er det en god idé at du indstiller metronomen så den tæller alle takt-slag. Altså både ”1 2 3 4” i en 4/4 dels takt. Hvis du vil udfordre dig selv på sigt, kan du indstille metronomen så den kun tæller ”1” slagene, og dermed ikke hjælper dig helt lige så meget.

Dér hvor du handler dine musikinstrumenter, kan du få råd og vejledning når det kommer til valg af metronom?

Det kan ikke understreges nok, at det er vigtigt at du ikke øver dig i et for hurtigt tempo. Sæt ikke metronomen til mere end 60 til at begynde med, og der er absolut intet galt med at øve i et endnu langsommere tempo. Hvis du giver dig god tid til at få ordentligt styr på tingene fra start, ved at øve dem i et langsomt tempo, vil du uden tvivl have langt nemmere ved også at spille dem i et hurtigt tempo senere hen.
 

Kom igang med online trommeundervisning opret en bruger lige her >>

 

No widget added yet.