Metronom, en god hjælper

Tags:

Metronom, en god hjælper…  

En metronom er et god hjælper når du skal øve dig. Den hjælper dig med at “holde et tempo”, så du ikke stiger eller falder. De fleste metronomer kan indstilles til at spille fra 35 til 250 BPM. BPM er engelsk og står for; slag per minut. Sætter du eksempelvis din metronom til 60, vil den spille 60 slag per minut.

Indstilling af taktarter og taktslag

Ud over at indstille antallet af slag per minut, altså hvor hurtigt eller langsomt tempoet skal være, kan du på de fleste metronomer også indstille taktarten. Den meste benyttede taktart er 4/4, som betyder at der er 4 taktslag for hver takt. Hver gang man har talt til 4, begynder man med andre ord på en ny takt. På spiltrommer.dk kommer foruden 4/4 takt, også til at lære rytmer og rundgange, der benytter andre taktarter, som fx 3/4 og 6/8. De vil blive gennemgået i.f.b.m. de enkelte lektioner.

Endelig kan du tit og ofte også vælge, om din metronom skal tælle med på alle taktslag, eller fx. kun på 1-slaget i hver takt. Til at begynde med når du lærer noget nyt, er det en god idé, at metronomen tæller alle taktslag. Men det kan være en god øvelse på sigt, at udfordre dig selv lidt ved, at metronomen kun tæller 1-slagene. Så hjælper den dig ikke helt lige så meget, og du træner dermed din evne til selv at holde tempoet.

Når du møder noget svært

Har du problemer med at få en rytme eller rundgang til at fungere, eller måske bare en del af en rytme eller rundgang, så sæt metronomen ned i et langsomt tempo, og øv dig på dét specifikke sted igen og igen indtil det fungerer. Når du kan spille rytmen, rundgangen eller passagen 4 gange uden fejl, kan du prøve at sætte metronom op i tempo, med et par slag per minut, og så øve dig indtil du igen kan spille det 4 gange igennem uden fejl. Gentag denne øvelse indtil du har nået dét tempo du gerne vil.

Det kan ikke understreges nok, at det er vigtigt at du ikke øver dig i et for hurtigt tempo, når du skal lære noget nyt. Hvis du giver dig god tid til at få ordentligt styr på tingene fra start, ved at øve dem i et langsomt tempo, vil du uden tvivl have langt nemmere ved også at spille dem i et hurtigt tempo senere hen.

Hvilken metronom skal man vælge?

Dér hvor du handler dine musikinstrumenter, kan du få råd og vejledning når det kommer til valg af metronom…

Kom igang med online trommeundervisning opret en bruger lige her

>

.

No widget added yet.