Når du skal lære en sang…

Sådan laver jeg en hurtig skitse, så jeg kan huske et nummer jeg skal spille

af Jacob Chano

Jeg sidder i flyet på vej til Kansas City. Når jeg kommer frem til hotellet vil klokken være 22.00 lokal tid, og jeg vil nok være mere end klar til at komme i seng efter næsten et helt døgns rejse. I morgen formiddag har jeg en øver på mit hotelværelse med canadiske Corin Raymond og resten af bandet, inden vi skal spille koncert lidt senere på dagen.

Lige inden jeg skulle afsted til lufthavnen, sendte Corin mig de numre vi skal spille, og hvis jeg skal have min nattesøvn må jeg vist hellere få lyttet til numrene nu så jeg er forberedt!

Når jeg skal lære numre laver jeg ofte en hurtig skitse. Det er en stor hjælp for mig når jeg skal lære et nummer, og rart at have ved hånden i øvelokalet og måske endda på scenen den første aften hvis nødvendigt. Ofte spiller jeg i flere forskellige sammenhænge i løbet af fx en uge, og skal kunne huske en masse forskellige numre… Særligt hvis det er numre der er nye for mig, er skitserne nærmest uundværlige!

Tilbage til mit fly mod Kansas, og min første af en håndfuld koncerter med Corin Raymond i morgen, og de nye numre jeg skal have lært. For hvert nummer laver jeg en skitse som denne:

Indhold:

Min skitse indeholder:

  • Sangens titel (og evt. en anden sang den minder mig om)
  • Taktart
  • Tempo (ihvertfald hvis jeg skal tælle for)
  • Beskrivelse af sangens “feel” (fornemmelse)
  • Øvrige kommentarer: som fx “stikker” eller “brushes” samt andet jeg skal være opmærksom på / umiddelbare idéer jeg har

Hvis der er bestemte steder hvor der er et fill der bare skal med, så laver jeg en markering der hvor det skal være, og sætter min lid til at jeg i situationen vil spille noget der musikalsk er passende. (Hvis det senere viser sig at fx sangskriveren gerne vil have et helt bestemt fill, så noterer jeg det ned så jeg kan huske det).

Betegnelser:

Til at beskrive de forskellige stykker af et nummer bruger jeg betegnelserne:

  • In = Intro
  • Out = Outro
  • A = Vers
  • B = Omkvæd
  • C = Bridge/C-stykke

Kommer der øvrige stykker derudover bruger jeg de efterfølgende bogstaver…

Er der fx en guitarsolo over et omkvæd, skriver jeg B (Gtr).

Derudover skriver jeg antallet af takter for hvert stykke i en cirkel. Altså hvis omkvædet varer 8 takter, skriver jeg et 8-tal med en cirkel omkring. Hvis de 8 takter i virkeligheden fornemmes som 2 x 4 takter, fx fordi der sker noget nyt efter de første 4 takter, så skriver jeg i stedet to 4-tal med hver en cirkel omkring.

Hvert stykke i nummeret afskiller jeg med lodrette taktstreger.

For hvert stykke skriver jeg hvis der er væsentlige ændringer, markeringer, breaks m.v. Derudover sætter jeg en stjerne dér hvor trommerne kommer ind i nummeret, hvis de ikke er med fra start.

Jeg håber at du med disse idéer kan blive inspireret til selv at udvikle dit eget “skitsesystem”, som giver mening for lige netop dig, og sol kan hjælpe dig bpr du skal holde styr på de numre du skal spille…

Nu må jeg tilbage til de numre jeg skal lytte på. Skitserne laver jo ikke sig selv!

Kom igang med online trommeundervisning opret en bruger lige her

.

No widget added yet.