Valg af trommestikker

Trommestikker – hvad skal man vælge?

Trommestikker kan for en nybegynder, godt være anledning til en hel del tvivl. For hvilke trommestikker du skal vælge?

Selvom du ikke er nybegynder kan du sikkert også være i tvivl – der er mildest talt mange at vælge imellem! Forskellige tykkelser, længder, hoveder og træsorter… Forhåbentlig kan vores guide gøre dig bare lidt klogere!

 

 

Et par gode råd

Hvis ikke du har prøvet at vælge trommestikker før, har du jo naturligvis ikke noget at sammenligne med. Det gør ikke dit valg nemmere, men det kommer vi tilbage til om lidt.

Grundlæggende er det en god idé at;

■ købe  et enkelt (eller et par forskellige), og så prøve dem i en periode indtil det igen er tid til at købe nye.
(Lad fx være med at købe 12 par trommestikker af én model, bare fordi at de er på tilbud. Den glæde må du have tilgode indtil du er sikker på hvilke(n) model(er) du godt kan lide at spille med)

■ gå ind i en velassorteret trommeforretning og prøv de forskellige modeller af på en øveplade, for at få en fornemmelse af hvordan de føles at spille med

■ er de fx for tykke at holde på eller for tunge at spille med?

■ vælge den/de trommestikker der umiddelbart føles bedst, og prøv så dem af indtil det igen er tid til at købe nye
(Når den tid kommer kan du så igen lave en test i trommeforretningen. Men nu har du forhåbentlig haft en periode med nogle trommestikker du godt kunne lide at spille med, og dermed har du fået et sammeligningsgrundlag. Tag eventuelt de “gamle” brugte stikker med til forretningen når du skal prøve nye…)

Derudover har det selvfølgelig også noget at sige, om du spiller rock, pop, heavy-metal eller jazz musik. En jazz-trommeslager spiller fx sjældent med en meget tyk trommestik, og omvendt spiller en heavy-metal trommeslager nok nødigt med en tynd trommestik, som alt for nemt vil flække for ham/hende.

 

Første gang du vælger trommestikker

Tilbage til det med ikke at have noget at sammenligne med, når det er første gang du skal vælge trommestikker. Først og fremmest er det (endnu) en god grund til at gå ind i en velassorteret trommeforretning, hvor der er et godt udvalg og (ikke mindst) mulighed for at få lidt hjælp. Men når det er sagt, så er det man kalder en “5A” trommestik typisk et rigtig godt sted at starte. Den ligger lige midt i spektret af trommestikker.

Er du ikke så gammel og/eller har ikke så store hænder, så kan du måske med fordel vælge en “7A” som din første trommestik. Den er en lillesmule tyndere end en “5A”.

 

Hvad betyder numrene på trommestikkerne?

Når du kigger på de fleste trommestikker, vil du se at de har et nummer og et tit også et bogstav. Nummeret indikerer tykkelsen af stikken – jo højere nummeret er jo tyndere er trommestikken. En “7A” er som tidligere nævnt lidt tyndere end en “5A”, og derfor har den altså et højere nummer. En “2B” derimod er noget tykkere end en “5A”, og derfor har den et højere nummer.

Bogstavet er lidt et levn fra gammel tid, så det skal man ikke nødvendigvis lægge så meget i, det er mere nummeret du skal bruge som indikator.

 

Forskellige træsorter og “hoveder”

Trommestikker laves som nævnt indledningsvist i mange forskellige tykkelser, længder, hoveder og træsorter…

De typiske er;

■ amerikansk hickory træ, som er noget af det stærkeste og stiveste man kan vælge (og nok også noget af det mest solgte)

■ maple (eller Ahorn på dansk), som er blødere og lettere en den amerikanske hickory

■ der findes også andre træsorter som fx bøg, ask eller rosentræ, men amerikansk hickory og ahorn trommestikker er de mest populære

■ der findes også trommestikker som er lavet i aluminum og nogle som er lavet i kulfiber. Typisk bruges de af rock / heavy-metal trommeslagere.

Derudover kan der være ret stor forskel på hvordan “hovederne” på trommestikkerne er udformet (og i hvilket materiale). Det har ret stor indflydelse på hvordan trommestikkerne lyder når du slår på fx dine bækkener. Nogle “hoveder” er kraftige med en mere fyldig lyd til følge, andre er mindre og kan medvirke at dine bækkener fx lyder “lysere”. (Det enkelte bækken og dets tykkelse/størrelse har selvfølgelig også meget at sige i den forbindelse. Tag eventuelt dine bækkener med når du skal købe trommestikker, og se hvordan de forskellige modeller lyder på dine bækkener). “Lysere” bækkener får man også typisk hvis man vælger en trommestik hvor “hovedet” er lavet af nylon. De som vælger sådan en type trommestik, gør det tit p.g.a. en bedre holdbarhed, modsat en trommestik med et træhoved, som lettere kan “flække”.

Nylon “hoveder” er elsket og hadet, så du må selv finde ud af hvad du mener om dem… Ligesom du må finde ud af hvilen træsort, tykkelse, længde o.s.v. du bedst kan lide at spille med.

 

Sørg du for at trommestikkerne er lige og “passer sammen” to og to

Det er meget nemt selv lige at tjekke: Rul trommestikker på en plan falde (fx et bord). Hvis de er skæve vil de “hoppe og danse”, hvis de er lige ruller de lige så fint frem og tilbage (se eventuelt i videoen ved 04.35).

Derudover har hver trommestik en “tone”, som du fx kan høre ved at lade den falde vandret ned på et bord (det kan være lidt svært at høre, og det er i øvrigt også klart det vigtigste at de er lige. Men se eventuelt videoen ved 04.40 – det er ikke så svært endda). Gå efter to trommestikker som har samme “tone” når du skal vælge et par.

Det er relativt sjældent at man får fat i nogle som er helt skæve, da stikproducenterne også selv gør noget ud af at vælge dem fra. Men umiddelbart er det nok sandsynligt, at jo billigere du køber, jo lavere bliver kvaliteten, og jo højere bliver sandsynligheden for at der kan være en skæv trommestik i et par.

 

Knækker du meget nemt dine trommestikker?

Knækker trommestikkerne nemt for dig, eller bliver flossede? Så er det ikke nødvendigvis dig der spiller “forkert” med dem. (Men det kan heller ikke helt udelukkes at du skal genopfriske dine basale teknik og viden om stikgreb). Men du skal nok overveje om du enten skal have nogle tykkere trommestikker, eller måske nogle der er lavet af et hårdere materiale. Det kan nemlig være et tegn på at du har valgt en lidt for tynd model til den måde / den genre du spiller.

Men når det er sagt, så er det selvfølgelig helt naturligt at en trommestik (lavet af træ) flækker på et eller andet tidspunkt.

God fornøjelse med din jagt på trommestikker. Jeg håber at denne guide kan hjælpe dig til at finde en model (eller måske endda et par stykker), der passer til dig og din måde at spille trommer på.

 

Kom igang med online trommeundervisning opret en bruger lige her

>

.

No widget added yet.